Hamilelikte Kabızlık Nasıl Olur ve Nasıl Geçer?

Hamilelikte Kabızlık Nasıl Olur?

Hamilelik, bir kadının deneyimleyebileceği mucizevi bir durum olsa da, hamileliğe bağlı olarak yaşadığı değişimler de bir o kadar önemli diyebiliriz. Bebeğin gelişimiyle birlikte anne vücudunun buna uyum sağlaması için yaşadığı değişimler, beraberinde birtakım sorunların da oluşmasına sebep olabilir. Anne adayları hamilelik sürecinde birçok sorunla karşılaşabilirler. Bu yazımızda tam da bu noktaya değinerek, hamilelikte sık yaşanılan problemlerden birisi olan kabızlık nedir? Hamilelikte kabızlık nasıl geçer? sorularına yanıt vereceğiz.

AYRICA: Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte kabızlığın gelişmesinin başlıca nedeni olarak, hormonal değişiklikler ve bebeğin büyürken annenin bağırsağına baskı yapması sayılabilir. Kabızlık, özellikle hamileliğin ilerleyen aylarında artan şikâyet nedenlerinden birisidir. Bunun yanında, anne adayı, hamilelik süresi boyunca da kabızlık yaşayabilir. Bu duruma annenin duygusal hassasiyeti de eklendiğinde, kabızlık hamilelikte baş edilmesi zor bir problem haline dönüşebilir.

AYRICA: Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?

Kronik kabızlığın devam ettiği, defekasyonun (dışkılama) geciktiği her durumda, anne adayının anal fissüre, hemoroide yakalanma riski artmaktadır. Bu duruma ek olarak, bağırsakta bekleyen dışkı zamanla rektumu genişletebilir, tembelleştirebilir ve ıkınma problemlerine neden olabilir. Kabızlık ciddi bir sorun haline gelmeden önce müdahale edilmesi gerekir.

AYRICA: Hamilelikte Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir? (5 Nokta)

İçindekiler

  1. Hamilelikte Kabızlık Nasıl Olur? Kabızlığın Oluşmasında Hangi Faktörler Etkilidir?
  2. Kabız Olmamak için Neler Yapılmalı? Hamilelikte Kabızlık Nasıl Geçer?
  3. Hamilelikte Kabızlık Nasıl Giderilir? Hamilelikte Sert ve Kuru Gaita (Dışkı) Nasıl Çıkarılır?
  4. Hamilelikte Kabızlık İlacı Kullanımı Nasıl Olur?

AYRICA: Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Kabızlık Nasıl Olur? Kabızlığın Oluşmasında Hangi Faktörler Etkilidir?

Hamilelikte Kabızlık Nasıl Geçer?

Kabız olmamak için, normal bir insanın az ancak sık öğünlerle besinleri tüketmesi önerilir. Bu, normal bir insanın uygulaması önerilen bir beslenme şeklidir ancak hamile kadınlarda bu beslenme önerisi zorunluluk haline getirilmelidir.

AYRICA: Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ağrı Kesici Kullanılır mı?

Kabızlığın oluşum nedenleri arasında birçok faktör etkili olsa da, başlıca sebepler olarak hamilelik hormonuyla birlikte değişen vücudun, etkilerinin kabızlığa neden olabildiği bilinmektedir.

AYRICA: Hamilelikte Seyahat Edilir mi? Ne Zaman Seyahat Edilir? Hamilelikte Uçak Seyahati

Düz kasların genişlemesini sağlayan progesteron hormonu aynı zamanda tüketilen besinlerin bağırsaklardan daha yavaş geçmesine, bağırsak duvarlarının genişlemesine sindirim sistemi üzerinde yavaşlamalara neden olabilmektedir. Kansızlık, beslenme düzensizliği, hareketsizlik ve az su tüketimi hamilelikte kabızlık oluşumunu tetikleyen etkenlerden bazılarıdır.

AYRICA: Hamilelikte Arı Sokması Zararlı mı? Hamileyken Arı Sokması Bebeğe Zarar Verir mi?

Anne adayının defekasyonu geciktirmesi, günlük tuvalet alışkanlığını değiştirmesi de kabızlık oluşumuna davetiye çıkarabilir. Buna ek olarak eğer var ise anal fissür ya da hemoroid gibi rahatsızlıklar giderilmelidir, çünkü makat bölgesinde gelişen bu rahatsızlıklar, ağrılı dışkılamaya neden olduklarından tuvalet alışkanlıklarını neredeyse en aza indirgeyebilirler ve bu durum da kronik kabızlığın oluşmasına neden olabilir.

AYRICA: Hamilelikte Fındık Yenir mi? Hamilelikte Fındığın Faydaları Nelerdir?

Kabız Olmamak için Neler Yapılmalı? Hamilelikte Kabızlık Nasıl Geçer?

Hamilelikte kabız olmamak için, en başından itibaren beslenme düzenine ve tüketilecek besinlere dikkat edilmelidir. Hamilelik, hem annenin hem de bebeğin sağlıklı bir şekilde süreci atlatabilmesi için süregelen alışkanlıkların bırakılması gereken bir dönemdir.

AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Örneğin, abur cubur tüketiminin azaltılması, az su tüketiminin bırakılması, sigara kullanımı gibi alışkanlıklar da kabızlığa neden olabilmektedir ve bu alışkanlıklar hâlihazırda hamilelikte bırakılması gereken alışkanlıklara örnek olarak verilebilir. Peki, hamilelikte kabızlık nasıl geçer? Kabız olmamak için neler yapılmalı?

AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Beslenme Şeklinin Değiştirilmesi

Hamilelikte bebeğin gelişimi devam ederken, annenin bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşılaması önemlidir. Buna bağlı olarak doktor kontrolünde, hamilelikte yenmesi gereken ya da yenmemesi gereken yiyecekler başlığı altında bir beslenme listesinin oluşturulması gerekir.

AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Kabızlığın en büyük nedenlerinden birisi beslenme şeklidir. Kabız olmamak için anne adayının; lifli gıdalar, tam tahıllı yiyecekler, meyve ve sebze ağırlıklı olarak beslenmesi gerekir. Taze sıkılmış meyve suları, kuru erik, kuru kayısı, kuru incir de yiyebilirler. Katı besinler tüketmemek, yemekleri küçük lokmalarla almak ve iyice çiğnemeden yutmamak gerekir.

AYRICA: Doğum Çantasında Neler Olmalı? Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?

Kontrollü Sıvı Tüketimi

Kabızlığın başlıca nedenleri arasında az sıvı tüketimi gelmektedir. Hamilelikte de sık yaşanılan sorunların başında gelen kabızlıkta, kontrollü bir şekilde sıvı tüketmenin önemi büyük.

AYRICA: Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yapılır? Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?

Özellikle sindirim sisteminin yavaşladığı dönemlerde sıvı tüketimini artırarak bağırsaklarda birikim yapan dışkının yumuşatılması gerekir. Günde 2,5 litre sıvı veya 8 bardak su tüketimi idealdir, ancak fazla su tüketiminin de zararlı olabileceği unutulmamalıdır.

AYRICA: Bebeklerde Odaklanma Sorunu (Dikkat Eksikliği) Neden Olur?

Doktor tavsiyesiyle birlikte hamilelikte günlük sıvı tüketim miktarını öğrenebilir ve uygulayabilirsiniz.

Hareketsizliğin Önlenmesi

Hamilelikle birlikte, anne adaylarının vücudu gelişir ve bebeğin varlığını daha iyi taşıyabilmek için uygun hale gelir. Bu süreçte kasların gelişmesi, kilo alımı gibi durumlar oluşabilir.

AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)

Rahat bir hamilelik süreci için de spor yapmanın önemi büyüktür. Esnek bir vücuda sahip olabilmek, hem de sindirim sistemini daha hızlı çalıştırabilmek için egzersiz yapılmalıdır. Hamilelikte hangi egzersizler yapılabilir? bu konuyla ilgili kapsamlı bir içerik hazırlamıştık, bakmanızı tavsiye ederiz.

AYRICA: Hamilelikte Egzersiz (Spor) Yapmanın Faydaları - Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlanmalı?

Vücudun Demir İhtiyacı Karşılanmalı

Demir eksikliği, vücutta kabızlık gibi önemli sorunlara neden olabilmektedir. Özellikle hamile kadınların demir ihtiyacı önemli ölçüde artış gösterir, bu yüzden hamilelik boyunca doktorların kontrolünde demir takviyeleri almaları gerekebilir.

AYRICA: Bebekler Kundaklanmalı mı? Bebek Kundaklanırken Neye Dikkat Edilmeli? Yarım Kundak Nedir?

Kabızlığın yaşanmaması için, demir eksikliği gibi önemli bir durumun yaşanmaması için, önlemler almak gerekir. Demir eksikliği nedir? Demir eksikliği vücutta nelere sebep olabilmektedir? sorularını detaylıca cevaplandırdığımız yazımızı okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

AYRICA: Demir Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?

Demir eksikliği sonucunda vücutta gelişen komplikasyonlar anneyi de bebeği de olumsuz etkileyebilir.

Probiyotik Alımını Artırın

Hamilelikte bağırsak florasını düzenleyerek ve yeniden oluşturarak sindirime katkı sağlayacak olan probiyotik oranı yüksek besinlerin tüketiminin artırılması gerekir.

AYRICA: İlgisiz Anne Baba Tutumları Nelerdir? İlgisiz Ebeveyn Özellikleri

Örneğin yoğurt, kefir, ayran, süt tüketiminin artırılması tavsiye edilmektedir. Böylelikle hamilelikte kabızlık oluşumunun önüne geçilmesi sağlanabilir.

AYRICA: Çocuğa Öğretebileceğiniz Önemli Hususlar - Kazandırılması Gereken Değerler

Hamilelikte Kabızlık Nasıl Giderilir? Hamilelikte Sert ve Kuru Gaita (Dışkı) Nasıl Çıkarılır?

Buraya kadar kabız olmamak için neler yapabileceğimizi konuştuk, kabızlık nasıl geçer sorusunu genel olarak cevaplandırdık ancak hamilelikte var olan bir kabızlık nasıl giderilir? Sert ve kuru dışkı nasıl çıkarılır? sorularının cevabını da merak ediyor olabilirsiniz.

AYRICA: Çocuklara Masal - Hikaye Anlatmanın Faydaları Nelerdir? İyi Bir Hikaye Anlatıcısı Olmak için Neler Yapılabilir?

Özellikle, makat bölgesindeki birikmiş dışkı nasıl çıkarılır? Hamilelikte kabızlık nasıl geçer? İlk sert dışkılama nasıl gerçekleşir?

AYRICA: Ergen Gence Nasıl Davranılmalı? Nasıl İlgilenilmeli?

Gaita (dışkı) sert ve kuruysa nasıl tuvalet ihtiyacı giderilir? merak ettiğiniz bu sorulara yanıtlar vereceğiz. İnternette araştırmalar yaptığınızda, karşınıza var olan bir kabızlık nasıl giderilir? Sert dışkı nasıl çıkarılır? bu sorulara yönelik detaylı açıklamalar bulamayabilirsiniz. Biz ise, size birkaç tavsiyede bulunuyor olacağız.

Bununla beraber bazı kabızlıklar, makat bölgesinde çatlaklara neden olabildiği için, özellikle böyle bir sorununuz da var ise ve dışkılama yapmaktan korkuyor iseniz yapabileceğiniz bazı yöntemlerden bahsedeceğiz. Gelin o yöntemler nelermiş, tek tek bakalım.

Oturma Banyosu Yapılabilir

Dışkının bağırsağınızda yumuşadığını düşünseniz de, makat bölgesindeki dışkı sert ve kuru olabilir. Makat bölgesindeki kasları gevşetmek, sert ve kuru bir şekilde bekleyen dışkıyı yumuşatmak için ılık su içerisine oturarak bekleyebilirsiniz.

Bu gibi durumlar için oturma banyosu ürünleri mevcut olarak ticari sitelerde satışa sunulmaktadır. Kronik kabızlığınız var ise ve özellikle ilk dışkılama sert ve kuru bir şekilde gerçekleşiyor ise, aralıklarla oturma banyosu yapmanızı tavsiye ederiz.

Tuvalet İhtiyacı Olmasa Bile Tuvalete Gitmek Gerekir

Makat bölgesinde bekleyen sert dışkının, tuvalet pozisyonuna sık sık çıkılması durumunda, zamanla çıkarılması kolaylaşabilir.

Tuvalet ihtiyacı hissedilmese bile, aralıklarla tuvalete gidilmesi, oturma pozisyonunda beklenilmesi ve hafif hafif ıkınmaya çalışarak makat bölgesindeki kasların çalışması sağlanmalıdır.

Ikınırken zorlamamaya dikkat edilmeli zira makat yırtıkları oluşabilir veya var olan bir makat çatlağı genişleyebilir.

Zeytinyağı Kullanılabilir

Söz konusu kabızlık olduğunda, özellikle hamilelikteyken bu durum oldukça sinir bozucu olabilir. Bağırsak hareketlerinin artığı ancak bir türlü dışkılama yapamadığınız bir durumda, zeytinyağı kullanabilirsiniz.

Doğal zeytinyağını tüketebileceğiniz gibi, özellikle sert dışkının yumuşatılması için de makat bölgesine sürerek de kullanabilirsiniz. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz?

Makat içerisine sürdüğünüzde zeytinyağı, kaygan yapısı ve yumuşatıcı etkisi sayesinde makatta bekleyen sert dışkıyı yumuşatacaktır ve bu da daha kolay bir dışkılama yapabilmeyi sağlayacaktır.

Vazelin Kullanılabilir

Vazelin de tıpkı zeytinyağı gibi dışkıyı yumuşatma, makat bölgesindeki kasları gevşetme görevi görecektir. Eğer dışkılama yapmaktan korkuyor iseniz veya makat bölgesindeki dışkı kuru ve sert ise, zeytinyağı gibi, ilgili bölgeye vazelin sürebilirsiniz.

Bebek Yağı Kullanılabilir

Bebek yağı da tıpkı zeytinyağı ve vazelin gibi, makat bölgesine sürüldüğünde sert ve kuru dışkıyı yumuşatabilir. Özellikle ağrılı bir şekilde dışkılama yapıyor iseniz, makat bölgesindeki kasları rahatlatmak için de bebek yağı kullanabilirsiniz. Elbette ki doktorunuza danışarak hareket etmenizi öneriyoruz.

Hamilelikte Kabızlık İlacı Kullanımı Nasıl Olur?

Hamilelikte ilaç kullanımı doktor kontrolünde gerçekleşmelidir. Kabızlığın giderilmesi mümkün değil ise, non-teratojenik yani, hamilelikte anneden fetüse ya da embriyoya geçmemesini sağlayan, anne sütünde emilimi gerçekleşmeyen ilaçların kullanılması tavsiye edilebilir.

İlaçların muhakkak doktor bilgisi dahilinde kullanılmasına dikkat edilmelidir. Laksatif ilaçların kullanılması önerilmez ancak yine de doktorunuz en doğru bilgiyi size verecektir.


Hamilelikte kabızlık, kadınların neredeyse yarısının yaşadığı bir sağlık sorunudur. Ruh halini de olumsuz etkileyen bu durum, elbette ki geçicidir ancak yine de dikkatli olmak gerekir. Hamilelikte kabızlık nasıl oluşur ve nasıl geçer? sorularına cevap verdiğimiz bu yazıda buna ek olarak, hamilelikte kabız olmamak için neler yapılmalı? sorusunu da yanıtladık. Sizlerle paylaştığımız bilgiler elbette ki yalnızca bilgilendirme amaçlıdır, en doğru tavsiyeleri doktorunuz size sağlayacaktır. Sağlıklı günler diliyoruz.

1